Eerlijk is eerlijk, wat men zegt is waar: de fotograaf maakt de foto, niet de camera. Toch vind ik het zelf leuk om te lezen wat andere fotografen in hun tas hebben zitten. Daarom heb ik zelf ook de moeite genomen om een overzicht te maken van de apparatuur die ik gebruik.


Camera’s

Canon 5d IV / II

De Canon 5D IV is een fantastisch apparaat. Geweldige bouwkwaliteit en eenzelfde beeldkwaliteit. Ten opzichte van de Mark II (die ik als back-up gebruik) een hele geruststelling dat ik ook in donkere situaties nog foto’s met weinig ruis kan maken.
Ik heb bijna altijd een batterygrip op mijn camera zitten, buiten dat ik me geen zorgen meer hoef te maken om lege batterijen geeft het net dat beetje extra houvast.

Fuji X100F

Hoewel ik deze camera voornamelijk voor privé doeleinden (lees: vakanties) gekocht heb, verdient hij ook echt wel een plaatsje op deze lijst. Want wat een fantastische foto’s komen daar uit, je hoeft er bijna niets meer aan te doen. En de retro look is zo cool!

Mamiya RB67

Deze was ik niet van plan om te kopen, maar ik kwam hem op een online veiling tegen voor een prijs waar ik hem niet voor kon laten liggen. Het is dus een analoge middenformaat camera (voor 120 film en dat geeft 6×7 centimeter negatieven). Ik moet hem nog een beetje opknappen (de pakkingen vervangen en de lens schoonmaken), maar ik ben heel benieuwd hoe deze het gaat doen bij portretten.


Prime lenzen

Tegenwoordig maak ik het liefst mijn foto’s met prime lenzen, eigenlijk vanwege drie redenen:

  • De lenzen zijn vaak scherper dan zoomlenzen
  • Vanwege de grote lensopening heb je niet veel licht nodig om nog foto’s te kunnen maken zonder bewegingsonscherpte, ideaal als je in donkere ruimtes toch scherpe foto’s wil maken zonder flitser
  • Met een vaste brandpuntafstand hebben alle foto’s een vergelijkbaar perspectief. Als je de foto’s dan naast elkaar legt, zie je meteen dat de foto’s bij elkaar horen. Je krijgt meteen het gevoel dat je naar een serie kijkt!

De prime lenzen die ik gebruik zijn:

Canon 24mm f/1.4L II

Mijn laatste aanwinst in prime lenzen, een mooie groothoeklens, die weinig vertekening geeft en een mooie scherptediepte.

Sigma 35mm f/1.4 Art DG HSM

Deze lens heb gekocht omdat ik het perspectief zo mooi vind (herkenbaar van de Fuji X100F). De Canon tegenhanger vind ik nog iets te prijzig, vandaar dit voordeligere alternatief in mijn tas.

Canon 85mm f/1.2L II

Door velen wordt dit ook de ultieme portretlens genoemd, en het is zonder meer ook mijn favoriete portretlens. De scherptediepte is ontzettend klein, hij is zwaar en af en toe traag met scherpstellen… Maar als je hiermee ‘raak schiet’ heb je een fantastisch beeld, een heerlijke zachte onscherpte in de achtergrond.

Canon 100mm F/2.8L Macro IS

Voor het fotograferen van dichtbij is een macro lens onmisbaar. Je krijgt de mogelijkheid om dan mooie details of juist kleine objecten op de foto te zetten. Voornamelijk gebruik ik deze lens voor food fotografie.


Zoomlenzen

Als je kunt zoomen, hoef je niet te lopen. Een goede keuze dus als je niet vrij rond kunt lopen, niet makkelijk een lens kan wisselen of niet onnodig veel kilo’s mee wil sjouwen.

Canon 17-40mm f/4.0L

Hoewel er sinds het uitkomen van deze lens twee nieuwere versies zijn gekomen, die nét wat scherper zijn en 2 stops meer licht doorlaten (dan heb ik het over de 16-35 2.8II), heb ik deze nog niet geüpdatet. Dit was de eerst professionele L-lens die ik kocht dus hij heeft ook een soort emotionele waarde. Daarnaast is het een haarscherp exemplaar, zeker voor de foto’s die ik maak (ik gebruik deze meestal voor landschappen).

Canon 24-70mm f/2.8L

Deze lens heb ik onlangs erbij gekocht om de 24-105L te vervangen. Ook met deze lens heb ik diezelfde haat-liefde verhouding. De lens heeft net niet voldoende breedbeeld en ook te weinig zoombereik. Bij het maken van portretten met flitsers (in de studio of op locatie) komt deze het best tot zijn recht. Maar als het even kan, laat ik deze lens thuis.

Canon 70-200mm f/2.8L IS II

Eén van de vaste keuzes in mijn fototas, ideaal voor portretten. Hij is veelzijdig en ongelooflijk scherp. Helpt je ook met spierballen kweken, want het is een zware lens, zeker in combinatie met de 5D en een batterygrip.


Flitsers

Omdat ik vaak op locatie werk, houd ik mijn flitsuitrusting ook handzaam en mobiel. Daarom maak ik gebruik van reportage flitsers. Ik gebruik daarvoor 3x Canon 580 EX II en 2x Canon 430 EX II flitsers.

Daarnaast heb ik ook een studioflits set van Elinchrom. De Elinchrom RX 4 flitser geeft heel wat meer licht dan de reportage flitsers. Daarbij zijn deze flitsers gemaakt om softboxen, octaboxen of reclectoren op aan te sluiten.


Triggers

Om meerdere flitsers te ‘triggeren’ gebruik ik Pocketwizard Plus III transceivers (zender / ontvangers combinatie). De Pocketwizards staan bekend om de betrouwbaarheid en hebben enorm bereik. Op een afstand van meer dan 1000 meter kun je ze nog gebruiken.


Lichtmeter

Sekonic L-858D

Niet noodzakelijk, maar een luxe. Ik gebruik deze om snel mijn juiste belichting te kunnen bepalen, zonder dat ik afhankelijk ben van het historgram van mijn camera. Ik ben verzekerd van een goede belichting, op de plaats die ik belangrijk vind. Ook als ik in de natuur een keer met film wil schieten en maar 36 opnames kan maken op een rolletje, heb ik direct de juiste instellingen te pakken.


Wensenlijstje

Als ik nog iets aan mijn kit toe zou willen voegen of zou wijzigen, wat zou dat dan zijn? Ik ben er nog niet helemaal uit, maar ik zat te denken aan:

11-24mm f/4L – Nóg meer groothoek dan de 17-40L en sluit dan in het lijstje zoomlenzen mooi aan bij de 24-105L (of de 24-70, zie hierboven).

14mm f/2.8L – Ik gebruik de 17-40 ook voornamelijk op 17mm, dus dan is een prime groothoek lichter en scherper.


Mis je niet iets?

Veel mensen vragen me of ik niet in het bezit ben van een 50mm lens. En eerlijk is eerlijk, ik heb deze ook in mijn bezet in de 1.8 variant. Ik heb deze met opzet niet benoemd, omdat ik deze eigenlijk niet meer gebruik sinds ik full frame ben gaan schieten. Het perspectief vind ik daarop te ‘generiek’, te weinig karakter hebben, zeker als je de foto’s vergelijkt (qua perspectief, niet kwalitatief) met de 24mm en 85mm. Als ik een crop sensor camera zou hebben, is dat een ander verhaal.

Close Menu